WOON WERK LOFT
Woenselwest Eindhoven  51°28’N 5°27’O

Voor de wijk Woensel West creëren wij een podium waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De buurtbewoners krijgen hierdoor de kans hun actieve maatschappelijke bijdrage te leveren aan het nieuwe Woensel West. Een sociaal actieve interventie, een programma rond de klok en het delen van vakkundigheid. Voor bewoners van Woensel West, en door bewoners van Woensel West! Wij zien dit als de doorslaggevende factor voor het verbeteren van het imago van de wijk. ’Onze’ wijk heeft alleen kans van slagen door sociale interactie, de kans om elkaar te ontmoeten en hun vakkundigheid met elkaar kunnen uitwisselen.

Ons concept voor deze locatie is een lantaarn. Een robuuste betonnen plint met daar bovenop drie verschillende witte lichtgevende volumes. Een plek die overdag als bruisende winkel of werkplaats gebruikt wordt, terwijl de collectieve lichtbron in de nacht geborgenheid en veiligheid biedt.

Het ontwerp bestaat uit drie woon-werk-lofts waar kleine zelfstandigen een bedrijf kunnen runnen. Denk hierbij aan een naaiatelier, een webbouwer of een kinder-knutselclub: zelfstandigen die vaak vanuit huis werken. Het programma van de witte volumes reageert op de drie stedenbouwkundige zichtlijnen die deze locatie bijzonder maakt. Een vaste kern met het bouwkundige interieur zorgt voor vrije indeelbare plattegronden. Het volume kraagt uit waar nodig en trekt terug ter plekke van de boomkruinen.

Een lantaarn om Woensel West te verlichten.